[...] Klasyczna dieta ketogeniczna spogląda na żywienie w zupełnie odwrotny sposób. Znacząco zredukowana zostaje ilość zjadanych węglowodanów, czasem nawet do takich ekstremów jak mniej niż 20 g na dobę. W zależności od szkoły diety ketogenicznej, do tego limitu wlicza się (lub nie) również błonnik. W związku z tym, co napisałem w poprzednim [...]
[...] Przy tym dostarcza się małych lub średnich ilości tłuszczów. Jest modna i często bywa stosowana, szczególnie przez zdesperowane kobiety. Z reguły nie mają one pojęcia o tym, jak funkcjonuje organizm, czym jest bilans kaloryczny, czym różnią się tłuszcze, proteiny i węglowodany. Diety białkowe nie są odpowiednie dla sportowców Skuteczność diet [...]
Parówki kojarzą się nam raczej z kiepskiej jakości produktem, ale znaleźć można ich zwolenników. Jeśli znudziły Ci się omlety na śniadanie, poniższe zestawienie pomoże Ci dokonać wyboru, po które parówki sięgnąć, gdy najdzie Cię na nie ochota. Tarczyński Parówki z fileta Skład: filet z kurczaka 85%, woda, skrobia, sól, cukier, przyprawy i aromaty [...]
[...] masy będzie większy u osób, które równolegle nie wykonują aerobów czy interwałów. W końcu przyrost siły będzie zawsze większy przy czystym treningu siłowym, bez dodatków. A jak się sprawdza równoległy trening u bardziej doświadczonych osób? W jednym z badań „Endurance Training Intensity Does Not Mediate Interference to Maximal Lower-Body [...]
[...] naturalne są zdecydowanie częściej wybierane przez konsumenta niż ich słodsi kuzyni – jogurty czy inne desery owocowe. Niestety należy też brać pod uwagę, że jogurty, jak wszystko inne, różnią się między sobą, a różnice bardzo często są olbrzymie. Należy też dodać, że sama obecność bakterii jogurtowych Lactobacillus bulgaricus i [...]
[...] liczyć mogą na to, że kreatyna “sama w sobie” zwiększa siłę mięśniową, wytrzymałość mięśniową, co z kolei przełoży się na ich lepszą funkcjonalność w życiu codziennym, jak i podniesienie poziomu samopoczucia. Co więcej, zmiana kompozycji składu masy ciała, jak podniesienie ilości beztłuszczowej masy ciała wpływać będzie na poprawę [...]
[...] Dynia Te warzywa powinny znajdować się w dobrze wentylowanym pomieszczeniu. Najlepsze miejsce dla dyni to sucha, chłodna oraz przewiewna piwnica. Oliwa z oliwek Podobnie jak miód, oliwa z oliwek pod wpływem temperatury może zmienić swój stan skupienia. Ciężko będzie użyć tego tłuszczu, kiedy jego konsystencja będzie podobna do konsystencji [...]
[...] Przyjmuje się, iż w kulturystyce korzystne jest wykorzystanie serii trwającej co najmniej 30 sekund. Niektórzy twierdzą, iż seria powinna trwać nawet 60-70 sekund. W jaki sposób można zapisać tempo? Często spotyka się zapisy w rodzaju: 2120, 20X0, 4120, 6120. Jak to czytać? pierwsza cyfra oznacza tempo w fazie ekscentrycznej (schodzenie w [...]
[...] w trakcie treningu na czczo znacząco rośnie udział utlenianych tłuszczy w porównaniu do treningu po posiłku, ale... udział NEFA (nonesterified fatty acids (NEFA), znanych jako FFA ang. free fatty acids (wolne kwasy tłuszczowe, WKT) – był prawie identyczny w obu przypadkach. Co to znaczy? Spalanie tłuszczu wcale nie przyspieszyło w warunkach [...]
[...] wiedzę na temat tego, co naprawdę działa, a co nie, po prostu musisz je przeczytać. Są w języku angielskim, ale niektóre z nich doczekały się tłumaczenia na nasz język. My jako reakcja nie recenzujemy tych książek, jednak są one bardzo popularne w USA i nie tylko. A oto lista: The New Encyclopedia of Modern Bodybuilding : The Bible of [...]
[...] Naukowcy sprawdzali teorię wpływu kreatyny na rehabilitację u młodych pływaków, w treningu wykorzystującym płetwy. Doznali oni kontuzji wskutek nadmiernego obciążenia, jakie wywołuje stosowanie płetw. Konkretnie chodziło o uraz ścięgna mięśnia zginacza długiego palucha. Uczestnikami tego eksperymentu byli kontuzjowani pływacy płci męskiej i [...]
[...] się kwestia danych dotyczących dietetyki. Na półce mam kilkadziesiąt podobnych publikacji, kolejne dziesiątki w wersji elektronicznej. Niektóre są lepszej, a inne gorszej jakości. Niemniej stanowią one na pewno lepsze źródło od przypadkowych danych z Internetu. Moje zdanie w tej kwestii jest następujące: kluczowe dla utraty wagi jest [...]
[...] itd. W terminologii angielskojęzycznej ukuto termin „cherry picking”, czyli „wybieranie wiśni”. Istnieje też zjawisko pokazywania wyjątku od reguły, jako „żelaznej zasady”. Czy będziesz w stanie stwierdzić, które z poniższych twierdzeń są prawdziwe, a które to zwykła plotka? 1. „Kreatyna wywołuje [...]
[...] logistycznego w Chocianowie. Po zdaniu matury mam zamiar wyjechać na studia do Wrocławia. Długo już trenujesz? Trenuję siłowo od 1,5 roku. A wcześniej? Uprawiałaś jakieś inne dyscypliny sportowe? Wcześniej trenowałam akrobatykę sportową około 2 lata. Potem pilkę ręczną, później koszykówkę 4 lata, aż w końcu zaczęłam chodzić na [...]
[...] z czasem pojawiają się problemy zdrowotne. Dlatego tak wielkim zagrożeniem są batoniki, czekolady, pokarmy fast food, lody – łącznie spotyka się tam cukier i kiepskiej jakości tłuszcze. Nadmiar tłuszczów i węglowodanów w diecie często przyczynia się do rozwoju insulinooporności, zespołu metabolicznego, otyłości, cukrzycy, wzrostu stanu [...]
[...] białka – 1 g protein / kg m.c., grupa kontrolna CP 35% białka – 2,3 g protein / kg m.c., grupa wysokich protein, HP Sportowcy przez okres 4 tygodni badań trenowali tak samo, jak przed eksperymentem. Wyniki? całkowita masa ciała – w grupie niskich protein zmniejszyła się o 3±0,4 kg w grupie wysokich protein o 1,5±0,3 kg, sucha masa ciała [...]
[...] studiów, oba związane z moim życiem zawodowym. Licencjat z Finansów i księgowości oraz studia magisterskie z księgowości i zarządzania finansami korporacyjnymi. Czy masz jakieś hobby oprócz sportu? Czym jeszcze się interesujesz? Kocham podróże, jest to moja ogromna pasja, którą tak naprawdę zaszczepili we mnie rodzice jak byłam małą [...]
[...] pochodzenia zwierzęcego, czyli mięso, jaja, nabiał, a nawet miód. W rzeczywistości ma on znacznie więcej ograniczeń. Nie bez powodu w sklepach znajdziemy takie produkty jak wegańskie wino, które niby nie jest z mięsa, ale do jego produkcji wykorzystuje się elementy pochodzące od zwierząt. Podobnie jest z wyborem odzieży i galanterii. Weganin [...]
[...] i/lub uszkodzeniach wątroby zwiększenia fosfatazy alkalicznej (AP) wystąpienia raka wątroby We współczesnym świecie dla wątroby groźne są np. alkohol wirusy, takie jak HCV sterydy anaboliczno-androgenne oraz prohormony (doustne, szczególnie c-17 alfa alkilowane; fluoksymesteron (halotestin), stanazolol (winstrol), metanabol [...]
[...] żywności staje się coraz bardziej istotna. Etykiety to nie tylko informacje na temat zawartości kalorii czy składników odżywczych, ale także kluczowe źródło informacji o jakości i bezpieczeństwie produktów. Podsumowanie Czytanie etykiet żywności to kluczowy krok w dbaniu o zdrową dietę i unikaniu produktów, które mogą być szkodliwe dla [...]